piątek, 16 października 2015

HappyAlimak rozdaje:)


Czy znajdzie się ktoś chętny na kilka jesiennych drobiazgów?:)
Jeżeli tak, to zapraszam.





Co można otrzymać?


1. Stary drewniany świecznik
który można dobrowolnie odnowić/ozdobić
lub pozostawić taki jaki jest, jeśli się podoba.
Cały "oznaczony zębem czasu", lecz nie jest to jakiś antyk:)
Posiada ślad po wosku.
..może ktoś lubi przeprowadzać metamorfozy?





2. Drewnianą podkładkę/krążek
z surowego drewna dębowego




3. Łapkę kuchenną
upolowaną niedawno w zaprzyjaźnionym sh:)




4. Dwa druciane serduszka
wykonane przeze mnie w chwili fascynacji drutem:)




***


TO OPCJA PIERWSZA:)

Druga jest taka, że nagrody mogą być podzielone, czyli 4 osoby.zostały by odbarowane:) co okaże się w trakcie trwania zabawy:) oczywiście wezmę pod uwagę Wasze zdanie na ten temat, więc możecie śmiało napisać co o tym myślicie i ewentualnie którą rzecz byście wybrali:)


A co trzeba zrobić?

*wyrazić chęć udziału w komentarzu (plus opcja druga, jw.)
*wkleić podlinkowany banerek u siebie na blogu (do wyboru poniżej)
*podzielić się pomysłem na jakiś zdrowy jesienny deser:)

Zabawa trwa do 16 listopada 2015:)


Kilka opcji banerków do pobrania:


   



Zatem zapraszam:)

21 komentarzy:

  1. no to ja pierwsza po te cudowności :)) chetnie przygarne wsjo(wszystko) :))
    a deser najprostrzy owoce jabłka , gruszki czy sliwki zapiekane pod kruszonka łatwo szybko smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Same skarby proponujesz. Jak miała bym wybierać to marzę od dawna o plastrze drewna pod kubeczek :) Oczywiście staję w kolejce po szczęśliwy los.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O mamuś o deserze zapomniałam. Jabłuszka z piekarnika. wydrążone jabłka napełniam żurawiną i rodzynkami plus odrobina miodu. Nie wiem czy zdrowo na pewno smaczne. : )

      Usuń
  3. Świecznik i serduszka cudne, uwielbiam przedmioty, na których czas zostawił ślad. Oczywiście również ustawiam się w kolejce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli chodzi o deser to u mnie w domu hitem jest nieco zmodyfikowana wersja marchewkowca (dokładny przepis na blogu Moje wypieki). Ja zamieniam zwykły olej na olej kokosowy, szklanka utartej marchewki, pół szkl. ananasa, szklanka orzechów, niepełna szklanka maki, dwa jajka, lekko roztrzepane, dwie łyżki cukru. Wszystko mieszam tylko łyżką, dodaję przyprawy, 1łyżeczka cynamonu, odrobina soli i po 1/4 łyż . przypraw goździków i gałki muszk.Nie dodaję proszku do pieczenia, ani sody oczyszczonej. Ciasto nie wyrasta, jest to forma placka, ale nam takie odpowiada, w środku jest wilgotne, na wierzchu chrupiące. Pycha. Błyskawicznie się piecze i błyskawicznie znika. Bardzo podobną wersję robię zamiast marchewki z jabłkami, dodaję wtedy rodzynki.

      Usuń
  4. Deser jesienny...? Oczywiście szarlotka :-) Najbardziej smakuje mi nietypowa - na biszkopcie ugotowane jabłka (twarde jeszcze) a na to galaretka z budyniu śmietankowego i na koniec cudowna masa z kokosem i to zapieczone - pycha :-)
    A od listopada u mnie w domu królują bułeczki drożdżowe z masą makową - taka zapowiedź nadchodzących Świąt :-)
    Cudne prezenty :-) Jestem za obdarowaniem więcej niż jednej osoby, ale sama z przyjemnością przygarnęłabym wszystko :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Staję w kolejkę po ten świecznik. Jest obłędny :) Może się uda :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Optuję za rozdzieleniem nagród, będzie poczwórna radość z wygranej :)
    Mnie urzekły serduszka, zawiesiłabym sobie pod lampą i patrzyła, jakie cienie rzucają na ściany...
    Plaster drzewa od Happy Alimak już mam, tralalala!
    Czyli ustawiam się do serc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, jeszcze przepis.
      Bierzemy najpiękniejsze jabłko ulubionej odmiany.
      Myjemy.
      Zjadamy.
      Nic zdrowszego nie znajdziesz! :)))

      Usuń
  7. staję w kolejce po... WSZYSTKO!!! ;) u mnie tej jesieni hitem jest ciasto marchewkowe

    OdpowiedzUsuń
  8. Biorę udział, bo śliczności dla Nas przygotowałaś!
    Baner wisi... o tu -----> Mój blog Ma i Bla
    Przepis na jesienny deser hmmm...
    - Kasza jaglana (bardzo zdrowa i dobra na skórę i włosy).
    - Jesienne świeże jabłka starte ma oczkach.
    - Cynamon.
    składniki łączymy, i się zajadamy bardzo prostym, ale pysznym deserem w sam raz na jesienne dni :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj zapisuje się bo lubię wszystko co drewniane i w brązach :)) banerek u mnie http://www.blogchmurki.blogspot.com/ pozdrawiam i zapraszam.
    A co o deseru to taki szybki klasyczny ulubiony kisiel z tartym jabłkiem i żurawiną, lub bez żurawiny jeśli nie mamy a jabłko ścieramy na grubych oczkach do gotującej się wody zanim wlejemy kisiel. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach jak dawno mnie tu nie było a tu takie cuda rozdajesz.
    Marzę o takim drewnianej podkładce!!!
    Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na deser szarlotka na cieplo. Wybralabym plaster deseczkowy.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnie się podoba świecznik. I myslę,ze fajnie gdyby więcej niż jedna osoba zostala obdarowana, toż to 4 uszczęśliwione osoby a nie jedna by byly prawda? :)) a jesienią polecam tzw. Flapa, czyli pieczone z maslem, miodem, orzechami i suszonymi owocami płatki owsiane. Można się uzależnic. U nas koniecznie wersja z dużą iloscią masła i miodu, lubimy kiedy się ciągnie ;) usciski Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świecznik poproszę najbardziej:) chociaż cała reszta też kusząca.
    A deserów nie jadam albo inaczej nie umiem zrobić;) wolę szklankę wyciskanego soku z czego dusza pragnie, mój najulubieńszy: winogrona+kiwi+jabłuszka. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bym najchętniej zgarnęła wszystko, ale jak się nie da to w pierwszej kolejności zapisuję się na świecznik, a w drugiej na serduszka. A na jesień polecam pokrojone śliwki wsypać do naczynia żaroodpornego, posypać kruszonką i zapiec. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. o MATKO!!! Ale cudowne rzeczy :D
    Bardzo chętnie wezmę udział w zabawie :)
    Baner wisi http://kamira90.blogspot.com i obserwuję jako Kamira90

    Co do zrowego deseru na myśl mi przychodzi tylko jedno .....

    Składniki :
    4 duże jabłka ( o w miarę równych kształtach )
    3 łyżki stołowe oliwy lub oleju
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżki stołowe miodu ( może być np. z lipy )
    2 łyżki stołowe posiekanych orzechów włoskich.
    Lody wg gustu , przy podaniu po dwie gałki do jednego jabłka.

    Naczynie żaroodporne .

    Przygotowanie :

    Nagrzewamy piekarnik do 180 st C.
    Na patelni podgrzewamy oliwę (olej) cały czas delikatnie mieszając , zmniejszamy ogień i dodajemy miód - wciąż mieszamy , następnie dodajemy orzechy i cynamon - mieszamy i podgrzewamy na tyle długo aż zrobi nam się jednolita masa karmelowa .
    Z całych jabłek wycinamy tylko środki na głębokość ok 4-5 cm ( zależy od wielkości jabłka )
    Do każdego z nich wlewamy łyżką masę karmelowa - może z nich lekko wyciekać.
    Przygotowane jabłka wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczemy od 30-35 minut w temperaturze 180 st C. Sprawdzamy co jakiś czas na ile jabłka zmiękły - postarajcie się nie dopuścić do pęknięć skórki bo ciężko się je potem podaje na talerzu.

    Upieczone jabłka wykładamy na talerz , obok układamy dwie gałki lodów i smacznego :)

    Nie jest to mój przepis co prawda ale jest mega!!! i kojarzy mi się zdrowo i jesiennie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zgłaszam się do zabawy bo nagrody cudne i każda by mnie ucieszyła czy jedna czy wszystkie. Mój ulubiony jesienny deser to kruche babeczki z owocami jabłuszka, śliwki, borówki, maliny posypane kruszonką - mniam, mniam. Wersja zdrowego deseru to mieszanka uprażonych orzechów,pestek z dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego , płatków owsianych wymieszana z suszonymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli chodzi o mnie, to chętnie wszystko przygarnę ale też się mogę z kimś podzielić ;).
    Obojętnie, którą opcję wybierzesz, a mi się poszczęści będą zadowolona :).

    Hmm jeśli chodzi o zdrowy przepis, to żadnego sobie nie przypominam ;). Ale parę dni temu piekłam pyszne muffinki. Podam Ci link :).
    http://ostra-na-slodko.pl/2012/08/30/muffinki-kokosowe-z-princessa/

    OdpowiedzUsuń