piątek, 11 marca 2016

Pasta pesto;)

..z rukoli:)
Do chlebka z kaszy gryczanej pasuje idealnie!
Wręcz wyśmienicie!!:)





Zatem co potrzeba?
- 1 opakowanie rukoli (zazwyczaj jest to ok 3-3,5 szklanki)
- 0,5 szklanki pestek słonecznika (uprażonego na suchej patelni)
- 2-3 łyżki platków drożdżowych
- czosnek (1-2 ząbki, lub więcej jeśli ktoś baaardzo czosnek lubi:)
- oliwa (ok 1/3 szklanki, może być mniej lub więcej, wedle uznania)
- pieprz i sól (sypię tak "na oko" więc nie potrafię określić ile dokładnie:)



Wykonanie:
1. Rukolę płuczemy, suszymy.
2. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż będzie lekko złoty, ale nie za bardzo, żeby nie zrobił się gorzki, czyli pilnujemy go cały czas mieszając:) Potem studzimy.
3. Siekamy rukolę, najlepiej nożem ceramicznym.
4. Wrzucamy do naczynia w którym będziemy miksować rukolę, wystudzony słonecznik, pokrojony czosnek, płatki drożdżowe, pierz i sól.
OLIWĘ dopiero później, już przy samym końcu!!
(ja używam blendera do którego mam możliwość doczepić miseczkę, czyli ten cały nożyk wtedy działa od dołu - lepiej sieka i się nie zatyka zielonymi włóknami, dokładnie taki jak na poniższym zdjęciu)

fot. internet

5. Blendujemy składniki, ale w taki sposób, by produkty się nie zgrzały i nie zmieliły na miazgę:) czyli np co 10 sekund zaglądamy do naczynia, ściągamy ze ścianek nadmiar naszej pasty i powtórnie blendujemy. Ten cykl powtarzamy kilkukrotnie (czasami ta czynność trwa najdłużej;)

6. Gdy uznamy że jest w sam raz, czyli tak jak lubimy:) dodajemy oliwę i miksujemy tylko chwilkę, tylko tyle by się składniki połączyły, ale należy pamiętać by się zbytnio całość nie zagrzała, bo straci wówczas swój smaczek:)

7. Smarujemy chlebek i z uśmiechem zajadamy:))

Dodam, że ta rukolowa pasta jest tak pyszna, że przeważnie robię jej od razu dwie porcje;)

Dlaczego stosuję nóż ceramiczny?
Bardzo zwięźle ktoś opisał ten temat, więc przeklejam:
Od wielu pokoleń znane są różne sztuczki, jak sprawiać, aby warzywa i owoce nie zmieniały swojego naturalnego smaku ani koloru. Powszechnie wiadomo, że sałatę powinno się rwać, ogórka należy obierać z odpowiedniej strony, a bakłażan oraz wiele innych warzyw ciemnieją zaraz po pokrojeniu. Niewiele osób jednak wie, że problemy te sprawiają nam stalowe klingi naszych noży. Wchodząc w reakcje z sokami, przyspieszają proces utleniania się witamin oraz przekazują krojonej żywności jony metalu, co czasami czuć podczas jedzenia. To właśnie te reakcje sprawiają, że wiele produktów ciemnieje lub gorzknieje po kontakcie z naszym kuchennym przedłużeniem ręki. Źródło: internet




Rukola i słonecznik to ciekawe połączenie.
Kto sprawdzał niech da znać!!:)

Smacznego!:)





10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pesto z rukoli, choć niewtajemniczonych należy chyba ostrzec, że smakuje bardzo intensywnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polubiłam to pesto od pierwszego kęsu:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam rukolę. Chętni skosztuję w pesto z niej. Gratuluję trzeciego miejsca w krzesełkowym konkursie.: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) bo można się zdziwić tym smakiem mimo znajomości z rukolą;)
      Dziękuję bardzo za gratulacje:))) tymbardziej, że dzięki Tobie wzięłam w nim udział:))
      Utulenia:)***

      Usuń
  4. Ojej, ja też gratuluję!
    I właśnie się zastanawiałam nad nożem ceramicznym... no to już wiem, że muszę go mieć.
    Przepisuję przepis na pesto, dzięki, tak ładnie go podałaś, że aż chce się zaraz wypróbować:))
    miłego weekendu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!:) Noża ceraminczego używamy juz od kilku lat, to naprawdę super rzecz:) wiadomo, trzeba było z początku bardzo na niego uważać (super ostry i super kruchu w porównaniu z nożami metalowymi:) ale szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego:) Jak będziesz chciała to podeślę Ci info jaki juz mam sprawdzony:)
      Smacznego pestowania:))

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. ..dodam, że też tak pysznie smakuje:) Pozdrawiam:)

      Usuń