piątek, 11 marca 2016

Pasta pesto;)

..z rukoli:)
Do chlebka z kaszy gryczanej pasuje idealnie!
Wręcz wyśmienicie!!:)





Zatem co potrzeba?
- 1 opakowanie rukoli (zazwyczaj jest to ok 3-3,5 szklanki)
- 0,5 szklanki pestek słonecznika (uprażonego na suchej patelni)
- 2-3 łyżki platków drożdżowych
- czosnek (1-2 ząbki, lub więcej jeśli ktoś baaardzo czosnek lubi:)
- oliwa (ok 1/3 szklanki, może być mniej lub więcej, wedle uznania)
- pieprz i sól (sypię tak "na oko" więc nie potrafię określić ile dokładnie:)



Wykonanie:
1. Rukolę płuczemy, suszymy.
2. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż będzie lekko złoty, ale nie za bardzo, żeby nie zrobił się gorzki, czyli pilnujemy go cały czas mieszając:) Potem studzimy.
3. Siekamy rukolę, najlepiej nożem ceramicznym.
4. Wrzucamy do naczynia w którym będziemy miksować rukolę, wystudzony słonecznik, pokrojony czosnek, płatki drożdżowe, pierz i sól.
OLIWĘ dopiero później, już przy samym końcu!!
(ja używam blendera do którego mam możliwość doczepić miseczkę, czyli ten cały nożyk wtedy działa od dołu - lepiej sieka i się nie zatyka zielonymi włóknami, dokładnie taki jak na poniższym zdjęciu)

fot. internet

5. Blendujemy składniki, ale w taki sposób, by produkty się nie zgrzały i nie zmieliły na miazgę:) czyli np co 10 sekund zaglądamy do naczynia, ściągamy ze ścianek nadmiar naszej pasty i powtórnie blendujemy. Ten cykl powtarzamy kilkukrotnie (czasami ta czynność trwa najdłużej;)

6. Gdy uznamy że jest w sam raz, czyli tak jak lubimy:) dodajemy oliwę i miksujemy tylko chwilkę, tylko tyle by się składniki połączyły, ale należy pamiętać by się zbytnio całość nie zagrzała, bo straci wówczas swój smaczek:)

7. Smarujemy chlebek i z uśmiechem zajadamy:))

Dodam, że ta rukolowa pasta jest tak pyszna, że przeważnie robię jej od razu dwie porcje;)

Dlaczego stosuję nóż ceramiczny?
Bardzo zwięźle ktoś opisał ten temat, więc przeklejam:
Od wielu pokoleń znane są różne sztuczki, jak sprawiać, aby warzywa i owoce nie zmieniały swojego naturalnego smaku ani koloru. Powszechnie wiadomo, że sałatę powinno się rwać, ogórka należy obierać z odpowiedniej strony, a bakłażan oraz wiele innych warzyw ciemnieją zaraz po pokrojeniu. Niewiele osób jednak wie, że problemy te sprawiają nam stalowe klingi naszych noży. Wchodząc w reakcje z sokami, przyspieszają proces utleniania się witamin oraz przekazują krojonej żywności jony metalu, co czasami czuć podczas jedzenia. To właśnie te reakcje sprawiają, że wiele produktów ciemnieje lub gorzknieje po kontakcie z naszym kuchennym przedłużeniem ręki. Źródło: internet




Rukola i słonecznik to ciekawe połączenie.
Kto sprawdzał niech da znać!!:)

Smacznego!:)





16 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pesto z rukoli, choć niewtajemniczonych należy chyba ostrzec, że smakuje bardzo intensywnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polubiłam to pesto od pierwszego kęsu:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam rukolę. Chętni skosztuję w pesto z niej. Gratuluję trzeciego miejsca w krzesełkowym konkursie.: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) bo można się zdziwić tym smakiem mimo znajomości z rukolą;)
      Dziękuję bardzo za gratulacje:))) tymbardziej, że dzięki Tobie wzięłam w nim udział:))
      Utulenia:)***

      Usuń
  4. Ojej, ja też gratuluję!
    I właśnie się zastanawiałam nad nożem ceramicznym... no to już wiem, że muszę go mieć.
    Przepisuję przepis na pesto, dzięki, tak ładnie go podałaś, że aż chce się zaraz wypróbować:))
    miłego weekendu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!!:) Noża ceraminczego używamy juz od kilku lat, to naprawdę super rzecz:) wiadomo, trzeba było z początku bardzo na niego uważać (super ostry i super kruchu w porównaniu z nożami metalowymi:) ale szybko się człowiek przyzwyczaja do dobrego:) Jak będziesz chciała to podeślę Ci info jaki juz mam sprawdzony:)
      Smacznego pestowania:))

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. ..dodam, że też tak pysznie smakuje:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Wspaniały przepis. Uwielbiam takie smaczki i na pewno skorzystam.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. kocaeli güven nakliyat ile taşınmak artık hiç olmadığı kadar rahat. Kolay bir taşınma yapmak ve gerçekten konforlu bir evden eve nakliyat hizmeti almak için bizi tercih edebilirsiniz. Uzun mesafe ya da kısa mesafe olarak şehir içi ve şehirler arası evden eve taşıma işlemlerinizi yapıyoruz.
    Kapalı sac kasa kamyonlar ile taşıma yapıyor, eşyaları kalın ambalaj malzemeleri ile sarıyoruz. mobilyalarınızı en iyi şekilde söküp takıyoruz.

    OdpowiedzUsuń
  8. Fettahoğlu Evden Eve Nakliyat olarak 1996 yılından bu yana İstanbul'da hizmet vermekteyiz. Nakliyat sektöründeki yıllara aşkın tecrübemiz ile zamana ve yeniliklere ayak uydurarak, müşteri odaklı, profesyonel çalışma anlayışımızla İstanbul’un sayılı nakliyat firmalarından biri haline geldik.

    OdpowiedzUsuń